Milí naši,
poznáte to… Pripravené všetky potrebné prísady. Mlieko zohriate. Maslo roztopené. Cukor rozpustený. Misky, naberačky nachystané. Mixér vrndží. Oblátkovač sa hreje…
A my vo víre každodenných povinností, očakávaných i neočakávaných okolností si radi prácu uľahčíme, aj „urýchlime“. (Urýchlime je zámerne v úvodzovkách : )
Rýchlo zarobíme cesto, veď konzistencia je nám už dobre známa. Takto sa to NE-podarilo aj nám, keď sme nešli presne podľa receptu, ale takzvane iba „od oka“. A nepodarilo sa nám, resp. MNE upiecť ani jednu jedinú oblátku i napriek tomu, že cesto vyzeralo byť presne také isté ako obvykle. Zjavne nebolo. Všetky oblátky boli pripečené k pečúcej platni a ani pri väčšej snahe ich nebolo možné odobrať – viď. naše inštruktážne videjko https://www.youtube.com/watch?v=iEWhPtTKfvA ako v takomto prípade postupovať a hlavne nezúfať : ) Podotýkam, že v tomto prípade vôbec NEŠLO o „plánované nepodarky“. Bola to typická realita, ktorú som jednoducho využila ako ukážku „keď to nejde“ a môže sa stať naozaj každému…
Občas stačí použiť iný typ múky, mlieka, nevhodný cukor či inú prísadu, nedodržať správny pomer a nepodarky sú na svete. Pečenie oblátok nie je zložitý proces. Však do istej miery je to predsa alchýmia, ktorú s tou správnou dávkou trpezlivosti zvládne naozaj každý. Podstatné sú správne ingrediencie, nemenej dôležitý je ich pomer. I skúseným oblátkarom sa občas prihodí malá nehoda. Najmä vtedy, keď chcú experimentovať a vyskúšať čosi nové. Vždy treba zachovať chladnú hlavu, otvoriť malú brožúrku Wafee, nalistovať stranu s receptami a držať sa našich rád. Ako sa hovorí: „kto nič nerobí, nič nepokazí“ a tu to platí dvojnásobne : )
Tak nech sa darí a „Do chrumkania“, Priatelia
Wafee tím – Evina