Ako na ružiach „pečené“

23 sep 2024 | Blog, Novinky

Tak ako už po minulé roky, snažili sme sa prísť s niečím novým, jedinečným, nápaditým…
Predstavy obrázkov a motívov nám vírili hlavami a bude ich dúfajme ešte mnoho, ktoré sa raz budú tkvieť na našom oblátkovači. Tvorili sme s jedinou podmienkou – ponechať aj tu ducha tradičnosti. Rozhodovanie nebolo vôbec zdĺhavé, skôr spontánne. Zvolili sme si tentokrát symbol RUŽE.

Z histórie

Na slovenskú ornamentiku mala významný vplyv najmä renesancia, barok, rokoko a orientálne prvky, ako napríklad aj rastliny. Výzdoba rastlinnými prvkami tvorí zároveň najobľúbenejšiu a najväčšiu skupinu ornamentov, ktorej základnými motívmi sú centrálne komponovaný kvet pri pohľade zhora a kvety z bočného pohľadu doplnené o geometrické tvary, drobné lístky či vetvičky. Na výšivkách sa vyskytovali motívy ako tulipán, klinček, lupeňový kvet, ruža, puky, ďatelinka…

Rastlinná ornamentika

Na rozšírení rastlinnej ornamentiky v ľudovom prostredí mali veľký podiel remeselníci pracujúci pre vidiek. Vo všeobecnosti je RUŽA v ľudovej ornamentike silne štylizovaná. V realistickejšej podobe sa vyskytuje v maľbe na nábytku, na skle, na keramike, v ľudovej výšivke. Často bola zobrazovaná na nástennej maľbe, pri výzdobe kraslíc i v rezbárstve, kde sa objavovala najmä na daroch z lásky – ľúbostnú symboliku vyjadroval kvet vyrastajúci zo srdca.

Ruža je skvostný kvet, právom nazývaný kráľovnou medzi kvetmi. Snažili sme sa ju zachytiť v jej nežnej a láskyplnej podobe a priniesť takto kúsok nehy a lásky aj do vašich domovov – jednak v podobne krásnej ručnej maľby i tiež chutných „na ružiach pečených“ oblátok.

Nech je teda pre vás ozdobou i potešením.

S láskou
Váš Wafee tím